PFA sau SRL in 2016?

Impozitare PFA versus SRL in 2016

Noul cod fiscal si normele de aplicare a acestuia precizeaza ca PFA-ul a primit o impozitare mai mare decat microintreprinderea. Astfel ca PFA, ai de platit:
– 16% impozit pe venit, la venitul determinat ca venit incasat din care se scad cheltuielile aferente activitatii
– 5,5% contributia individuala de sanatate (CASS) se plateste in continuare in anul 2016, nu se plafoneaza, se calculeaza la venit
– 10,5% contributia individuala la pensii , noutate absoluta, se plateste plafonat superior la de 5 ori salariul mediu pe economie, de-a lungul unui an intreg (12 luni).
Se observa ca PFA se duce catre o cota de impozitare de 32%.
Pe de alta parte este frustrant pentru un PFA ca acea contributie la pensie de 10,5% asigura doar o treime din stagiul complet de impozitare. Pentru a putea beneficia de stagiul complet va trebui ca PFA-ul sa mai plateasca 15,8%. Oricum aceste contributii sunt plafonate maxim la 5 ori salariul mediu brut pe tara. De asemeni legiutorul precizeaza ca aceste contributii nu pot fi mai mici de 35% din salariul mediu brut pe tara. Ori daca in acest moment salariul mediu brut pe tara este de 2681 lei, rezulta ca vom aplica procentul de 10,5% la suma de 938,35 lei. Adica indiferent de sumele incasate sau nu tot va trebui sa achiti lunar cel putin 98,53 lei. Din acest motiv PFA-ul nu mai poate fi interesant in acest an.
Impozitare microintreprindere 2016
La infiintarea unei microintreprinderi (SRL sau alta forma), observam ca impozitul pe dividende este de 5% din anul 2016, iar aceasta forma de impozitare este cea mai avantajoasa.
Impozitarea microintreprinderii este diferentiata in functie de numarul de salariati pe care ii va avea aceasta firma:
– 3% impozit din venituri daca SRL nu are salariati (ca si in anul 2015)
– 2% impozit din venituri daca microintrepriderea are un salariat
– 1% impozit din venituri daca microintreprinderea are doi sau mai multi salariati
Mai exista si o facilitate in noul Cod fiscal, respectiv, pentru primele 24 de luni de activitate, pentru microintreprinderile nou infiintate, la care proprietarii acestora nu au mai avut alte societati, beneficiaza pentru aceste 24 de luni de o cota de impozitare de 1%, cu conditia sa angajeze un salariat.
Prin salariat se intelege o norma de 8 ore pe zi de lucru, adica fie o singura persoana cu 8 ore, fie mai multe persoane angajate cu fractie mai mica de timp, dar care cumuleaza 8 ore.
Pe de alta parte plafonul de impozitare a veniturilor microintreprinderii a fost majorat la 100.000 de euro venit anual. In concluzie putem spune:
– la impozitarea unei microintreprinderi (SRL sau alta forma de societate), impozitele sunt mai mici.
– insa daca esti membru-fondator al unei societati, atunci patrimoniul tau ca fondator este total distinct de patrimoniul societatii. Veniturile realizate de societate raman ale societatii, iar persoana fizica, chiar daca este administrator sau proprietarul companiei nu are dreptul sa dispuna de fondurile acesteia, decat in scopul societatii.
– pentru a beneficia ca membru fondator, de veniturile realizate de aceasta societate, trebuie sa astepti cel putin intocmirea primului bilant contabil, astfel incat sa incasezi bani sub forma dividendelor.
– pe de alta parte, avantajul PFA sau al profesiei independente sau al intreprinderii individuale este ca poti sa dispui intotdeauna de venituri dupa ce le-ai incasat: ai facut serviciul, ai emis factura si dispui de bani, evident cu plata impozitelor.
– ca un mare dezavantaj la detinerea unei microintreprinderi este ca trebuie sa ai si alta sursa de venit, pentru a nu fi obligat sa dispui in folos personal de fondurile societatii, o situatie interzisa de legea societatilor.
Pentru o mai buna intelegere a diferentelor intre PFA si microintreprindere expun mai jos cateva variante de lucru la un vent brut de 10000 lei.
Exemplul 1.
PFA fara angajati, la o treime stagiul de cotizare la pensie:
– CAS = 1050 lei;
– CASS = 550 lei;
– Impozit = 1344 lei;
Rezulta taxe in cuantum de 2944 lei, adica 29,44% din valoarea incasata. Proprietarul PFA-ului ramane cu 7056 lei;
2. PFA fara angajati, la stagiul intreg de cotizare la pensie:
– CAS = 2630 lei;
– CASS = 550 lei;
– Impozit = 1091,2 lei;
Rezulta taxe in cuantum de 4271,2 lei, adica 42,71% din valoarea incasata. Proprietarul PFA-ului ramane cu 5728,8 lei;
Exemplul 3.
Micrintreprindere fara angajati.
– impozit venit = 300 lei;
– impozit dividente = 485 lei;
Rezulta taxe in cuantum de 785 lei, adica 7,85% din valoarea incasata. Proprietarul microintreprinderii ramane cu 9215 lei, bani care pot fi scosi din firma doar dupa inchiderea financiara a anului in curs.
Exemplul 4.
Micrintreprindere cu 1 angajat la 8 ore/zi cu salariul minim
– impozit venit = 200 lei;
– CAS angajator = 165,9 lei;
– CASS angajator = 54,6 lei;
– somaj angajator = 5,25 lei;
– fond garantare creante = 2,63 lei;
– CCI = 8,93 lei;
– fond risc si accidente = 1,58 lei (am luat o valoare aproximativa deoarece este variabil functie de codul activitatii)
– impozit dividente = 425,56 lei;
Rezulta taxe in cuantum de 1488,8 lei, adica 14,89% din valoarea incasata. Proprietarul microintreprinderii ramane cu 8511,2 lei, bani care pot fi scosi din firma doar dupa inchiderea financiara a anului in curs.

P.S. Va stam la dispozitie cu orice clarificari legate de aceste aspect.